Beweegangsten bij kinderen oplossen

Motorische ontwikkeling is niet alleen belangrijk voor gezondheid en fit zijn, maar ook voor zelfvertrouwen, meedoen en meetellen. Om het kind hierin te volgen en op een goede manier te begeleiden, is inzicht van wezenlijk belang. Wist je dit over de kids in Nederland?

50% Beweegt onvoldoende

23% Heeft een motorische achterstand

Er kan iets aan gedaan worden

Start je gratis trial en wordt onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Voor Leerkrachten, beleidsmakers, sport- en zorgprofessionals

Krijg angst voor bewegen snel in beeld!

Het is waardevol om deze ontwikkelingsbedreiging van een kind zo vroeg en goed mogelijk in beeld te brengen. Angst bij het kind kan leiden tot gebrek aan zelfvertrouwen en heeft daarmee grote invloed op de bewegingsontwikkeling van een kind.

De vier meest voorkomende angsten kunnen in beeld worden gebracht met behulp van 4 testonderdelen.

Angst voor:

  • Hoogte: bij klimmen in klimraam en touwen, bokspringen, diepspringen en hogere balanceersituaties
  • De bal: met name bij vangen van ballen en afweren bij balspelen
  • Over de kop gaan: bij koprol, duikelen, salto
  • Andere kinderen: bij het in contact zijn met onberekenbare kinderen

Wil je meer weten van deze test? Bekijk dan hier de handleiding.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat is beweeg angst?

Bewegingstesten zijn een manier om iemands bewegingsvaardigheden en -capaciteiten te beoordelen. Dit kan worden gedaan door middel van een reeks tests die zaken als spierkracht, flexibiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen meten. De resultaten van deze tests kunnen helpen bij het identificeren van gebieden van zwakte of zorg. Ze kunnen ook worden gebruikt om de vooruitgang in de tijd te volgen.

Document Tekengebied 1 kopie 4

Krijg met een beweegangsten test meer inzicht in bepaalde angsten

Een vaak nog onderschat probleem bij de bewegingsontwikkeling bij kinderen, zijn bepaalde beweegangsten. Dit houdt angst in om bepaalde bewegingen uit te voeren. Dit is vooral van toepassingen tijdens sport/bewegingslessen. De gevolgen van beweegangsten kunnen op latere leeftijd groot zijn. Denk aan een gebrek aan zelfvertrouwen of negatieve gevoelens krijgen bij sporten en bewegen. Daarom is het belangrijk om met een beweegangsten test beweegangsten in beeld te krijgen, voor een goede begeleiding en het overwinnen van angsten.


Ipad

Op welke angsten wordt getest met de beweegangsten test?

De beweegangsten test van Stimuliz bevat diverse instructies die je als basisschoolleraar jouw leerlingen laat uitvoeren. Op basis van deze instructies, krijg je per kind een goed beeld of er sprake is van bepaalde beweegangsten en welke angsten dit zijn. De beweegangsten test is ingedeeld in een viertal onderdelen:

• Angst voor hoogte

• Angst voor de bal

• Angst voor over de kop gaan

• Angst voor andere kinderen

Op basis van deze onderdelen laat je de kinderen opdrachten uitvoeren, zoals traplopen, klimmen, vangen en gooien van een bal en koprollen maken. Bij angst voor andere kinderen, is het belangrijk dat je kinderen goed observeert.


Document Tekengebied 1 kopie 3

Help je leerlingen over beweegangsten heen

Doordat je door middel van de beweegangsten test van Stimuliz inzicht krijgt in de beweegangsten van je leerlingen, kun je ze goed begeleiden om over hun angsten heen te komen. Je kunt gebruikmaken van verschillende soorten testen/vragenlijsten van Stimuliz met een jaarlijks abonnement. Gaat het om een kleine klas tot 25 leerlingen? Dan heb je voldoende aan een Free pakket. Het Basic pakket is voor alle leerlingen van één school en het Premium pakket sluit je af als scholengemeenschap. Wil je meer weten over onze testen? Neem contact op, wij vertellen je graag meer.

Al met al is de bewegingstest een geweldige manier om inzicht te krijgen in de bewegingsangst van uw leerlingen en hen te helpen die angst te overwinnen. De test bestaat uit vier delen, die elk een ander soort angst testen. Met behulp van de resultaten van deze test kunt u beter begrijpen waar uw leerlingen hulp nodig hebben en welke begeleiding zij nodig hebben om te slagen.


Wat is motorische ontwikkeling

Houd met Stimuliz de beweegangsten van je leerlingen in de gaten

Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes.


Stimuliz team Squared

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris