Fijne Motoriek en Schrijven

Met de testen voor Fijne motoriek en schrijven volg je de kleinmotorische ontwikkeling en de handschriftontwikkeling. De uitkomsten geven inzicht in de aanwezigheid van schrijfvoorwaarden en zijn een belangrijk instrument voor het geven van handschriftonderwijs op maat.

Deze testmethode is bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs. Groepsleerkrachten kunnen op basis van de resultaten beter onderwijs geven dat aansluit bij de de behoefte van individuele kinderen. (M)RT-ers en IB-ers kunnen kwetsbare kinderen sneller signaleren en daardoor beter kunnen helpen in hun ontwikkeling.

Fijne motoriek & schrijven bestaat uit de volgende testonderdelen
Testen: bewegingsactiviteiten: Zegt wat over:

  • Schrijven: schrijfmotoriek
  • Knippen: fijne motoriek & samenwerking handen
  • Opponeren: oppositie
  • Robot: boven- of onderarmsturing

Wil je meer weten van de testen? Bekijk dan de handleiding.

Wat is de fijne motoriek en schrijven?

Naast de grove motoriek, komt op school ook de fijne motorische ontwikkeling aan bod. De fijne motoriek oftewel de kleine motoriek, is het tegenovergestelde van de grove motoriek. Gebruik je bij de grove motoriek heel je lichaam, bij de fijne motoriek gaat het vooral om fijne handelingen. Dit gaat voornamelijk om handelingen met de handen, vingers of eventueel met de onderarmen. Het gaat ook om een motoriek waarbij je vaak geconcentreerd aan het werk bent en de aandacht niet mag verliezen. De fijne motoriek is voor basisschoolkinderen niet altijd even gemakkelijk, maar met voldoende oefenen zal er zeker een positieve ontwikkeling zijn.

Test met de fijne motoriek test hoe de motorische ontwikkeling gaat

Het is erg belangrijk dat jonge kinderen de fijne motoriek goed ontwikkelen. Doorgaans wordt hier op de basisschool veel aandacht aan besteed. Dit gaat dan voornamelijk om vaardigheden als schrijven, knippen & plakken, kleuren en verfijnde speeltechnieken. Als leraar heb je de belangrijke taak om bij je leerlingen de ontwikkeling van de fijne motoriek in de gaten te houden en hierop te anticiperen. Dit kan met de fijne motoriek test van Stimuliz.


Wat wordt er tijdens een fijne motoriek test getest?

Voor basisscholen heeft Stimuliz een specifieke fijne motoriek test ontwikkeld. Na het afleggen van deze test door de leerling, heb je een goed inzicht in het niveau van de fijne motoriek. Het is belangrijk om kwetsbare kinderen tijdig te signaleren, zodat je ze beter op weg kunt helpen met het verbeteren van de fijne motoriek. De test bestaat uit enkele onderdelen:

  • Schrijven: testen van de schrijfmotoriek.
  • Knippen: knippen van verschillende vormen.
  • Opponeren: het gebruik van de vingers.
  • Robot: het gebruik van de ellebogen en onderarmen.


Betere begeleiding voor je leerlingen na een fijne motoriek test van Stimuliz

Het is als basisschool erg belangrijk dat je tijdig de fijne motoriek van je leerlingen test en achterstanden signaleert. Met extra aandacht, begeleiding en het doen van oefeningen kan de fijne motoriek aanzienlijk worden verbeterd. De fijne motoriek test van Stimuliz is met verschillende oefeningen op werkbladen gemakkelijk uit te voeren en kost weinig tijd. Wil je meer weten over onze fijne motoriek test of over onze andere motorische testen via een app? Vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

De inhoud bespreekt het belang van de ontwikkeling van de fijne motoriek op de basisschool en hoe de fijn motorische test van Stimuliz kan worden gebruikt om de vooruitgang van de leerlingen te volgen. De test omvat schrijf-, knip- en verzet vaardigheden. Met behulp van de test kunnen leerkrachten kwetsbaardere kinderen identificeren en hen extra aandacht en begeleiding geven om hun fijne motoriek te verbeteren.

Houd met Stimuliz de fijne motoriek van je leerlingen in de gaten

Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes.

Gratis proefaccount

Wil je een gratis proefaccount + persoonlijke online uitleg van Hans Stroes? Wees er snel bij. De actie loopt tot 31 maart.