Bouw mee aan een beter bewegingsonderwijs voor basisschool leerlingen

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

Bewegingsonderwijs op jouw basisschool verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat verstaan we onder bewegingsonderwijs?

Bewegingsonderwijs is een term die gebruikt wordt om een holistische benadering van leren te beschrijven die het belang van beweging in alle aspecten van het leven benadrukt. Het is gebaseerd op de overtuiging dat ons lichaam is ontworpen om te bewegen en dat beweging essentieel is voor fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Bewegingsonderwijs kan veel verschillende vormen aannemen, maar alle benaderingen hebben een gemeenschappelijk doel: mensen van alle leeftijden en mogelijkheden helpen een actiever en gezonder leven te leiden.

Document Tekengebied 1 kopie 3

Bewegingsonderwijs in het basisonderwijs

Naast de theoretische vakken, moeten basisscholen ruim voldoende tijd nemen (naar ons idee nog te weinig 😉) om bewegingsonderwijs te geven. Omdat kinderen zowel fysiek als mentaal nog in de ontwikkelingsfase zitten, speelt beweging een zeer belangrijke rol. Activiteiten als bewegen, spelen en sporten stimuleren de motorische ontwikkeling van basisschoolleerlingen. De gehele regelgeving omtrent bewegingsonderwijs op de basisschool is vastgelegd door het Ministerie van Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs. Hieronder ook de twee kerndoelen van het bewegingsonderwijs, die bekend staan onder kerndoelen 57 & 58.

Document Tekengebied 1 kopie 4

Wat houden de kerndoelen en leerlijnen voor het bewegingsonderwijs in?

De twee kerndoelen voor het bewegingsonderwijs zijn in samenhang met elkaar. Kerndoel 57 beschrijft voornamelijk de 12 leerlijnen voor het bewegingsonderwijs. Het betreft de volgende leerlijnen:

  1. Klimmen
  2. Springen
  3. Hardlopen
  4. Mikken
  5. Jongleren
  6. Balanceren
  7. Zwaaien
  8. Over de kop gaan
  9. Doelspelen
  10. Tikspelen
  11. Stoeispelen
  12. Dansen/bewegen op muziek

Het is de bedoeling dat deze leerlijnen over het gehele schooljaar als activiteiten in het bewegingsonderwijs beoefend worden, zodat er een goede variatie ontstaat en basisschoolleerlingen op ieder onderdeel voldoende beweging krijgen.


Kerndoel 58 kan theoretisch worden omschreven als het feit dat leerlingen samen met anderen op een respectvolle wijze aan bewegingsactiviteiten deelnemen. Centraal staan hier drie begrippen:

  1. Arrangement: de feitelijke voorbereiding op bewegingsonderwijs, zoals toestellen klaarzetten, aantal spelers en veldgrootte bepalen en eventueel afbakenen.
  2. Regelingen: om de bewegingsactiviteiten goed te laten verlopen, moeten er duidelijke afspraken en/of spelregels gemaakt worden.
  3. Reflecteren: betreft reflectie over de bewegingsactiviteiten, niet alleen hoe leerlingen het zelf gedaan hebben, maar ook de samenwerking met medeleerlingen.


Document

Bewegingsonderwijs met Stimuliz

Wil je als school bewegingsonderwijs voor het basisonderwijs goed inzichtelijk maken? Dan kun je niet meer zonder het leerlingvolgsysteem van Stimuliz. Onze testmethodes en vragenlijsten zijn gebaseerd op de 4S-Testen (4ST) en volgen hierin de leerlijnen voor het bewegingsonderwijs. Een groot voordeel, is dat leerkrachten die bewegingsonderwijs geven, alle gegevens per kind eenvoudig in de app van Stimuliz invoeren. Het kost geen moeite en je hebt direct per kind een duidelijk beeld. Hiermee is het heel gemakkelijk om kinderen te volgen en hun resultaten over verschillende periodes te vergelijken. Wil jij Stimuliz ook voor jouw school? Neem dan contact met ons op en laat je voorlichten over de mogelijkheden voor jouw basisschool.


Probeer nu gratis

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Wat zijn de voordelen van bewegingsonderwijs?

Er zijn vele voordelen van bewegingsonderwijs, waaronder:

  • Het verbeteren van fysieke gezondheid en fitheid

  • Vermindering van stress en bevordering van ontspanning

  • Verhoging van het energieniveau en verbetering van de stemming

  • verbetering van de cognitieve functie en academische prestaties

  • hulp bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden

  • het bieden van mogelijkheden voor creatieve zelfontplooiing en expressie.

Bewegingsonderwijs kan worden aangepast aan elke omgeving, en kan worden afgestemd op de behoeften van individuen van alle leeftijden en mogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een manier om actief te worden en fit te blijven, of je bent op zoek naar een educatieve aanpak die jouw kind zal helpen zijn of haar volledige potentieel te bereiken, bewegingsonderwijs kan voor jou geschikt zijn.

Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

Hoeveel uren moet een school bewegingsonderwijs geven?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat dit afhangt van de behoeften van het individuele kind en de beschikbare middelen. De meeste deskundigen zijn het er echter over eens dat minstens 30 minuten dagelijkse lichaamsbeweging nodig is om kinderen alle voordelen van bewegingsonderwijs te laten ervaren. Dit kan worden bereikt door een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder gestructureerde bewegingslessen, reces en lessen lichamelijke opvoeding.

Document

Houd met Stimuliz de motorische ontwikkeling in de gaten

Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes, of start een gratis proefperiode.

Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris