Bouw mee aan een beter bewegingsonderwijs voor leerlingen
Wist je dit over de kids in Nederland?
23% Heeft een motorische achterstand
50% Beweegt onvoldoende
16% Heeft overgewicht
Ga gratis van start!
Bewegingsonderwijs op jouw school verbeteren?
Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.
Maak een gratis proefaccount aan
Het belang van bewegen en bewegingsonderwijs
Kinderen van nu groeien op in een bewegingsarmoedige samenleving. Kinderen spelen minder vaak en eenzijdige buiten dan 10 jaar en meer geleden. Ze worden met de auto gebracht, fietsen op elektrische fietsen en sporten minder.
Ook thuis wordt minder en eenzijdiger bewogen: de schermpjes zijn niet meer weg te denken uit hun leven. De afstandsbediening, de vaatwasser, de elektrische tandenborstel, enz. helpen ook niet echt om kinderen in beweging te houden.
Als laatste het voorbeeld van de ouders; gaan die wel mee naar buiten, sporten ze, doen ze binnen spelletjes mee of zitten ze het liefst op de bank voor TV of scherm. Het belang van bewegingsonderwijs wordt hiermee alleen maar groter. Alle kinderen worden hiermee bereikt!
Het effect van goed bewegingsonderwijs
Bewegingsonderwijs speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen op school, en het belang ervan strekt zich uit over verschillende domeinen van hun welzijn en groei:
- Fysieke gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het opbouwen van kracht, uithoudingsvermogen, en flexibiliteit. Het bevordert een gezonde groei en ontwikkeling, voorkomt obesitas, en vermindert het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
- Motorische vaardigheden: Bewegingsonderwijs is essentieel voor de ontwikkeling van zowel grove als fijne motorische vaardigheden. Het helpt kinderen om hun coördinatie, balans, en ruimtelijk inzicht te verbeteren, wat belangrijk is voor alledaagse activiteiten.
- Cognitieve ontwikkeling: Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de cognitieve functies van kinderen, zoals concentratie, geheugen en probleemoplossend vermogen. Studies tonen aan dat fysieke activiteit kan leiden tot betere academische prestaties doordat het de hersenfunctie stimuleert.
- Sociale vaardigheden: Tijdens bewegingsonderwijs leren kinderen samenwerken, communiceren en omgaan met zowel winst als verlies. Het bevordert teamwerk, discipline, en respect voor anderen, wat belangrijk is voor hun sociale ontwikkeling.
- Emotioneel welzijn: Lichaamsbeweging draagt bij aan het verminderen van stress, angst en depressie. Het bevordert een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen bij kinderen, doordat ze fysieke uitdagingen overwinnen en doelen bereiken.
- Levenslange gezonde gewoontes: Bewegingsonderwijs legt de basis voor een actieve levensstijl op latere leeftijd. Kinderen die op jonge leeftijd positieve ervaringen hebben met sporten en bewegen, zijn eerder geneigd om deze gewoontes te behouden als ze ouder worden.
- Creativiteit en zelfexpressie: Bewegingsonderwijs biedt ook mogelijkheden voor creativiteit, vooral in activiteiten zoals dans en ritmische gymnastiek. Het stelt kinderen in staat om zich op een unieke manier uit te drukken en hun emoties te verkennen.
Door bewegingsonderwijs structureel te integreren in het schoolcurriculum, kunnen scholen bijdragen aan de algehele ontwikkeling van hun leerlingen, hen voorbereiden op een gezond en actief leven, en hen helpen om succes te boeken, zowel op school als daarbuiten
De gehele regelgeving omtrent bewegingsonderwijs op de basisschool is vastgelegd door het Ministerie van Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs. Hieronder de twee kerndoelen van het bewegingsonderwijs op de basisschool, die bekend staan onder kerndoelen 57 & 58.
Wat houden de kerndoelen en leerlijnen voor het bewegingsonderwijs in?
De twee kerndoelen voor het bewegingsonderwijs zijn in samenhang met elkaar. Kerndoel 57 beschrijft de 12 leerlijnen voor het bewegingsonderwijs die elk schooljaar in elke klas aan bod dienen te komen. Het betreft de volgende leerlijnen:
1. Klimmen
2. Springen
3. Hardlopen
4. Mikken
5. Jongleren
6. Balanceren
7. Zwaaien
8. Over de kop gaan
9. Doelspelen
10. Tikspelen
11. Stoeispelen
12. Dansen/bewegen op muziek
Kerndoel 58: leerlingen nemen samen met anderen op een respectvolle wijze deel aan bewegingsactiviteiten. Centraal staan hier drie begrippen:
1. Arrangement: de feitelijke voorbereiding op bewegingsonderwijs, zoals toestellen klaarzetten, aantal spelers en veldgrootte bepalen en eventueel afbakenen.
2. Regelingen: om de bewegingsactiviteiten goed te laten verlopen, moeten er duidelijke afspraken en/of spelregels gemaakt worden.
3. Reflecteren: betreft reflectie over de bewegingsactiviteiten, niet alleen hoe leerlingen het zelf gedaan hebben, maar ook de samenwerking met medeleerlingen.
Verbeter jouw bewegingsonderwijs met Stimuliz
Wil je als school bewegingsonderwijs voor het onderwijs goed inzichtelijk maken? Dan kun je niet meer zonder het leerlingvolgsysteem van Stimuliz. Onze testmethodes en vragenlijsten zijn gebaseerd op de 4S-Testen (4ST) en volgen hierin de leerlijnen voor het bewegingsonderwijs. Een groot voordeel, is dat leerkrachten die bewegingsonderwijs geven, alle gegevens per leerling eenvoudig in de app van Stimuliz invoeren. Het kost geen moeite en je hebt direct per leerling een duidelijk beeld. Hiermee is het heel gemakkelijk om kinderen te volgen en hun resultaten over verschillende periodes te vergelijken.
Een beter inzicht in de motorische vaardigheden van jouw leerlingen leidt rechtstreeks tot kwaliteitsverbetering van jouw lessen bewegingsonderwijs.
Je weet nu immers beter wat de leerlingen wel of niet kunnen. Ook het kunnen indelen op basis van motorische vaardigheid (bijvoorbeeld de klas in 4 groepen verdelen op basis van hinkelvaardigheid) heeft direct grote impact op de deelname van jouw leerlingen in de les.
Het ontdekken van leerlingen met een bewegingsachterstand of leerlingen met motorische talenten is met Stimuliz eenvoudig.
Wil jij Stimuliz ook voor jouw school? Neem dan contact met ons op en laat je voorlichten over de mogelijkheden voor jouw basisschool.
Vaker bewegingsonderwijs?
Bij de kleuters wordt nog elk dagdeel bewogen. Komen kinderen in groep 3 dan staan er slechts 2 lessen bewegingsonderwijs in het rooster. Wij pleiten voor vaker bewegingsonderwijs, zeker in groep 3 en 4.
Hieronder een aantal voorbeelden van lastig naar makkelijker realiseerbaar. Een extra les bewegingsonderwijs:
1. in de gymzaal
2. in de speelzaal op school
3. op het schoolplein of nabijgelegen grasveld/sportveld
Daarnaast is het aanbieden van een Motorlab een goed alternatief: een bewegingscircuit in speelzaal, op schoolplein of in klaslokaal. Met 8 motoriekonderdelen die op een klein oppervlak gedurende 2 minuten boeiend zijn, is in 20 minuten een geweldige work-out (bewegingstussendoortje) gerealiseerd.
Hoeveel uren moet een school bewegingsonderwijs geven?
Een school krijgt op basis van het aantal leerlingen in groep 3 en hoger een vergoeding van de overheid voor uren in een gymzaal of sporthal. Maar een school kan er zelf voor kiezen bewegingsonderwijs elke dag op het rooster te zetten.
De meeste deskundigen zijn het er echter over eens dat kinderen minstens 30 minuten dagelijkse lichaamsbeweging (regelmatig intensief) nodig hebben. Bewegingsonderwijs kan en moet hier een grote rol in spelen, want op school worden alle kinderen bereikt!
Houd met Stimuliz de motorische ontwikkeling in de gaten
Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes, of start een gratis proefperiode.