Stimuleer de motorische ontwikkeling van ieder schoolkind

Wist je dit over de schoolkinderen in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

De motorische ontwikkeling van jouw schoolkinderen verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat is motorische ontwikkeling van een schoolkind?


Motorische ontwikkeling is het proces waarbij een individu het vermogen ontwikkelt om zijn spieren te controleren en te coördineren om doelgerichte bewegingen te maken. Dit proces begint in de kindertijd en gaat door gedurende het hele leven.

Wat is motorische ontwikkeling

Welke motoriek ontwikkelt het schoolkind vooral?

Een schoolkind ontwikkelt beide grove motoriek en fijne motoriek. Grove motoriek is grote bewegingen van de armen, benen of het hele lichaam. Dit ontwikkelen ze meestal op het schoolplein en in de gymles. De fijne motoriek wordt ook ontwikkeld, dat zijn kleinere bewegingen van de handen, vingers en voeten. Een belangrijke oefening voor fijne motoriek is bijvoorbeeld leren schrijven

Wat zijn de voordelen van motorische vaardigheden oefeningen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan motorische oefeningen. Deze oefeningen kunnen coördinatie, evenwicht, behendigheid en kracht helpen verbeteren. Ze kunnen ook helpen bij de mentale ontwikkeling en het probleemoplossend vermogen. Motorische oefeningen kunnen ook helpen om stress en angst te verminderen.


Key feature 1 1

Waarom de motorische ontwikkeling van een schoolkind in de gaten houden?

Hoe ouder kinderen worden, des te beter gaat hun motorische ontwikkeling. Richten peuters zich vooral nog op het stabiel blijven staan en lopen, als kleuter worden de bewegingen gecontroleerder en soepeler. De motorische ontwikkeling van een kind vindt plaats tijdens de jaren dat hij/zij naar de basisschool gaat. Als basisschool heb je daarom een belangrijke taak om de motorische ontwikkeling van schoolkinderen in de gaten te houden. Er zijn namelijk toch nog een behoorlijk percentage kinderen die niet meekomen en een motorische achterstand oplopen.

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Soorten motorische ontwikkeling die een kind doormaakt

Als peuter krijgen kinderen eerst te maken met de grove motorische ontwikkeling. Dit zijn de basic bewegingen, zoals lopen, kruipen, rennen en springen. Nog iets later behoren ook fietsen, zwemmen, touwtjespringen en gooien en vangen tot de motorische ontwikkeling van een kind. De motorische ontwikkeling van een schoolkind wordt uitgebreid met de fijne motoriek. De fijne motoriek is bijvoorbeeld de wijze van schrijven, knippen en plakken en tekenen.

Motorische oefeningen zijn dus belangrijk voor de ontwikkeling van een schoolkind. Deze oefeningen kunnen de coördinatie, het evenwicht, de lenigheid en de kracht verbeteren. Ze kunnen ook helpen bij de mentale ontwikkeling en probleemoplossende vaardigheden. Motorische oefeningen kunnen ook stress en angst helpen verminderen. Het is belangrijk om de motorische ontwikkeling van een schoolkind in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat ze goed vooruitgaan.


Probeer nu gratis

Grove

Test tijdig de motorische ontwikkeling van een schoolkind

Hoewel kinderen op jonge leeftijd al grote stappen kunnen maken in hun motorische ontwikkeling, is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Kinderen met een motorische achterstand kunnen hier de rest van hun leven de gevolgen van dragen, zoals onzeker zijn en zich niet prettig voelen bij sport en spel. Stimuliz heeft speciaal voor basisscholen, diverse motorische testen ontwikkeld op basis van de 4S test methode. Het niveau voor de grove motoriek kun je binnen enkele minuten vastleggen in een app op je smartphone of tablet. Je maakt per kind een dossier aan en als school of scholengemeenschap heb je snel de beschikking over algemene cijfers.

Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

Houd met Stimuliz de motorische ontwikkeling van de schoolkinderen in de gaten

Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes, of start met een gratis proefaccount!

Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris