Stimuleer het verbeteren van het handschrift van jouw basisschool leerlingen

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

Het handschrift van jouw basisschool leerlingen verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Hoe kun je bij kinderen het handschrift verbeteren?

Er zijn legio mensen die een handschrift hebben dat nauwelijks te ontrafelen is. Als volwassene is het ook erg lastig om nog iets aan een slecht handschrift te doen. Dit had al gemoeten op de basisschool, waar de basis wordt gelegd voor een goed handschrift. Hoewel tegenwoordig vaker het toetsenbord wordt gebruikt dan de pen, is goed schrijven nog steeds erg belangrijk. Niet alleen om leesbaar te schrijven, een mooi handschrift bewijst dat het met de fijne motoriek wel goed zit. Als een kind een slecht handschrift heeft, dan kan het betekenen dat het kind een motorische achterstand heeft.

Document Tekengebied 1 kopie 6

Schrijfproblemen

Schrijfproblemen zijn bij een kind te herkennen aan een aantal dingen. Is het handschrift van jouw kind slordig? Ervaart je kind pijnklachten in de hand tijdens schrijven? Is het schrijftempo te hoog of te laag? Kortom, heeft je kind in het algemeen moeite met schrijven? Dan kan het zijn dat jouw kind motorische schrijfproblemen heeft. Schrijven is een manier om te communiceren en om je creatief te uiten. Daarom is schrijven belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Ondanks de veranderingen in de maatschappij en het feit dat er hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van de computer, is uit onderzoek gebleken dat schrijven een vaardigheid is die belangrijk is voor het ondersteunen van het leren lezen.

Het leren lezen en schrijven zijn aan elkaar gekoppeld. Het schrijvend leren van letters geeft een significant betere herkenning bij het lezen dan het typend leren van letters. Ook de spelling van eenvoudige woorden is significant beter door deze schrijvend te oefenen, dan door deze te oefenen met behulp van kaartjes of een computer. Echter hebben steeds meer kinderen een schrijfstoornis. In Nederland ligt dit aantal op 30%.

Document Tekengebied 1 kopie 9

Tips om het handschrift te verbeteren

De motoriek is nauw verbonden met de mate waarin je een goed of slecht handschrift hebt. Het spreekt vanzelf, dat als je van kinderen het handschrift wilt verbeteren, veel schrijfopdrachten niet altijd als prettig wordt ervaren. Dit hoeft ook niet. Een handschrift verbeteren is tevens het verbeteren van de fijne motoriek en hiervoor zijn ook andere en leukere oefeningen voor kinderen. Laat kinderen spelenderwijs hun fijne motoriek verbeteren en hiermee ook hun handschrift. Dit kan bijvoorbeeld door het spelen met Legoblokjes, met zand, knutselen met papier of door te kleien.

Document Tekengebied 1 kopie 8

Handschrift verbeteren met het leerlingvolgsysteem van Stimuliz

Veel kinderen zullen succesvol hun fijne motoriek ontwikkelen. Dit geldt niet voor alle kinderen. Als leerkracht doe je er goed aan om kinderen met een fijne motorische achterstand goed te monitoren. Dit kan met het leerlingvolgsysteem van Stimuliz op zeer eenvoudige wijze via een app op je smartphone of tablet. Laat je leerlingen de test ´Fijne motoriek & schrijven´ uitvoeren en voer de gegevens in de app in. Op deze wijze kun je gemakkelijk de voortgang volgen en zien of er een verbetering van het handschrift is.

Onze testen en vragenlijsten zijn gebaseerd op de welbekende 4S test en in samenwerking met grote namen in deze wereld, namelijk Wim van Gelder en Hans Stroes. Wil je weten wat Stimuliz voor jouw school of scholengemeenschap kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.


Probeer nu gratis

Invoer handschrift

Voordelen van het handschrift

Een van de belangrijkste voordelen van het handschrift is dat het helpt ontwikkelen kinderen hun fijne motoriek. Fijne motoriek is belangrijk voor taken als schrijven, tekenen en het dichtknopen van kleding. Handschrift vereist het gebruik van kleine spieren in de handen en vingers, wat kinderen helpt deze spieren te ontwikkelen.

Een ander voordeel van handschrift is dat het kinderen helpt hun potloodgreep te verbeteren. Een goede potloodgreep is belangrijk om correct te schrijven en om pijn in handen en polsen te voorkomen. Handschrift helpt kinderen te leren hoe ze een potlood correct moeten vasthouden.

Bovendien is het handschrift voor kinderen een manier om zich creatief uit te drukken. Wanneer kinderen voor het eerst leren schrijven, beginnen ze vaak met het kopiëren van letters uit boeken of andere bronnen. Naarmate ze meer vertrouwen krijgen in hun vaardigheden, kunnen ze hun eigen verhalen en gedichten gaan schrijven. Handschrift is een creatieve uitlaatklep voor de verbeelding van kinderen.


Fijne motoriek2

Houd met Stimuliz de motorische ontwikkeling in de gaten

Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes.

Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris