Stimuleer de fijne motoriek van jouw basisschool leerlingen

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

De Fijne Motoriek van jouw basisschool leerlingen verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat is fijne motoriek?

Naast de grove motoriek, komt op school ook de fijne motorische ontwikkeling aan bod. De fijne motoriek oftewel de kleine motoriek, is het tegenovergestelde van de grove motoriek. Gebruik je bij de grove motoriek heel je lichaam, bij de fijne motoriek gaat het vooral om fijne handelingen. Dit gaat voornamelijk om handelingen met de handen, vingers of eventueel met de onderarmen. Het gaat ook om een motoriek waarbij je vaak geconcentreerd aan het werk bent en de aandacht niet mag verliezen. De fijne motoriek is voor basisschoolkinderen niet altijd even gemakkelijk, maar met voldoende oefenen zal er zeker een positieve ontwikkeling zijn.

Fijne motoriek voorbeelden

Hele jonge kinderen zoals peuters en kleuters zullen vooral eerst de grove motoriek moeten ontwikkelen. Toch komt al snel het moment dat ook de ontwikkeling van de fijne motoriek moet starten. Fijne motoriek voorbeelden zijn schrijven en tekenen, maar ook knippen en plakken tijdens het knutselen. Ook fijne motoriek spelletjes, zoals een spel met pionnen of legoblokjes op elkaar zetten, vereisen een fijne motoriek. Daarnaast zijn er van de fijne motoriek voorbeelden te noemen voor in het dagelijkse leven, zoals veters strikken, knoopjes van de kleding dichtdoen of een lepel vasthouden.


Document Tekengebied 1 kopie 6

Hoe kun je de fijne motoriek stimuleren?

Vooral op de basisschool is het belangrijk dat de motoriek van kinderen gestimuleerd wordt. Om de grove motorische ontwikkeling te stimuleren, laat je kinderen lekker buitenspelen en sporten. Voor de fijne motorische ontwikkeling moet je als leerkracht wat fijne motoriek spelletjes bedenken. Bouwspelletjes met Lego zijn populair bij kinderen, maar zeker ook zeer goed voor de fijne motorische ontwikkeling. Knutselen is in de meeste basisscholen een vaste les en dat is ook zeer verstandig. Laat kinderen lekker knutselen met papier, de schaar, met klei of kralen, al deze fijne motoriek spelletjes dragen bij aan het verbeteren van de kleine motoriek.


Fijne motoriek

Hoe kun je de fijne motoriek trainen?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je de fijne motoriek kunt trainen. Eén manier is het gebruik van hand-oog coördinatie oefeningen. Deze oefeningen kunnen de kinderen helpen het vermogen om hun handen en ogen te coördineren te verbeteren, en ze kunnen ook helpen een betere controle over de bewegingen te ontwikkelen. Een andere manier om de fijne motoriek te trainen is het gebruik van puzzels of andere soortgelijke spelletjes waarbij je de vingers en handen moet gebruiken om kleine voorwerpen te manipuleren. Dit soort activiteiten kunnen helpen een betere handigheid en controle te ontwikkelen. Een andere manier om de fijne motoriek te trainen is door middel van knutselopdrachten. Deze opdrachten kunnen vereisen dat je klein gereedschap of verfkwasten gebruikt, en ze kunnen helpen de controle en nauwkeurigheid met kleinere bewegingen te verbeteren.


Document Tekengebied 1 kopie 8

Test kinderen op fijne motoriek problemen

Voor sommige kinderen levert de ontwikkeling van de fijne motoriek problemen op. Zij hebben een achterstand en zullen lastig verfijnde bewegingen kunnen maken. Concentratieproblemen kunnen hier ook een oorzaak van zijn, want voor veel fijne motoriek voorbeelden moet een kind geconcentreerd zijn en de aandacht erbij blijven houden. Basisscholen hebben de belangrijke taak om een achterstand in de fijne motoriek te signaleren. Dit kan met een door Stimuliz ontwikkelde test: fijne motoriek & schrijven. Tijdens deze test wordt er onder andere gekeken naar de volgende onderdelen:

  • Schrijfmotoriek
  • De techniek rondom het knippen
  • Opponeren: het gebruik van de fijne motoriek in de vingers
  • Robot: het gebruik van de onderarmen en ellebogen


Probeer nu gratis

Invoer

Krijg inzicht in de fijne motoriek van je leerlingen met Stimuliz

Door Stimuliz te gebruiken om de fijne motoriek van je leerlingen te testen, krijg je snel en adequaat inzicht op de meest moderne wijze. Met onze app voer je de testresultaten per kind in en heb je een effectief werkend leerlingvolgsysteem. Niet alleen per kind heb je een dossier, vanuit Stimuliz kun je ook allerlei mooie rapportages uitdraaien, bijvoorbeeld om een beeld te krijgen hoe het er in het algemeen voorstaat met de fijne motoriek in een klas, school of scholengemeenschap. Wil jij voor jouw school ook Stimuliz gebruiken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

In het algemeen is het belangrijk om de fijne motoriek van kinderen aan te moedigen en te trainen, omdat dit hen kan helpen in hun dagelijks leven. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals hand-oog coördinatie oefeningen of puzzels. Als je denkt dat een kind problemen heeft met de ontwikkeling van zijn fijne motoriek, is het belangrijk om het te laten testen, zodat het de juiste hulp en ondersteuning kan krijgen. Stimuliz is een geweldig hulpmiddel om de vooruitgang van leerlingen bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek te testen en te volgen.


Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

Houd met Stimuliz de fijne motoriek van je leerlingen in de gaten

Met de diverse testen en vragenlijsten van Stimuliz die je eenvoudig en snel in een gebruiksvriendelijke app zet, heb je als basisschool een zeer waardevol leerlingvolgsysteem. Daarnaast zijn onze testen opgesteld volgens de 4S test en in samenwerking Wim van Gelder en Hans Stroes. Wij bieden afhankelijk van de grootte van je school of scholengemeenschap diverse abonnementsvormen aan. Tevens blijven wij ontwikkelen en mag je maandelijks een verbeterde en/of uitgebreidere service verwachten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Stimuliz? Vul het contactformulier in, dan nemen wij snel contact met je op.


Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris