Verbeter de motoriek voor jouw basisschool leerlingen met de week van de motoriek

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

Jouw basisschool leerlingen een motorisch voordeel geven?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat houdt de week van de motoriek 2023 in?

Het is van belang dat de jeugd van jongs af aan veelzijdig en met plezier beweegt om een gezonde motorische basis te ontwikkelen voor later. De ervaringen die mensen in hun verleden opdoen met bewegen en de manier waarop ze zijn opgegroeid, blijken namelijk goede voorspellers voor hoe mensen met bewegen omgaan op latere leeftijd. Daarom luidde het thema van De Week van de Motoriek 2022: ‘jong geleerd is oud gedaan’.


Besteed ook op school aandacht aan de week van de motoriek

Het Kenniscentrum sport & bewegen organiseert jaarlijks in de eerste week van november de week van de motoriek. Sporten en bewegen gaat namelijk niet zonder een goede motoriek en daarom mag hier gerust wat meer aandacht aan worden besteed. De week van de motoriek krijgt ondersteuning van onder andere het Ministerie van VWS, NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten. Met deze samenwerking wordt het belang van motoriek nog eens extra onderstreept. Ook als basisschool is het erg belangrijk om eens extra aandacht aan de motoriek te besteden en de week van de motoriek leent zich hier prima voor.


Wat is motorische ontwikkeling

Waarom is de motoriek zo belangrijk?

Goed sporten en bewegen en vooral ook plezier hebben aan sporten en bewegen, het valt of staat met een goede motoriek. Je ziet vaak dat mensen met een slechte motoriek geen liefhebber van sporten zijn en zelfs angstig kunnen zijn om bepaalde bewegingen te doen. De basis voor een goede motoriek wordt al op zeer jonge leeftijd gelegd en daarom spelen basisscholen een zeer belangrijk rol bij de motorische ontwikkeling van kinderen. Naast het feit dat je als basisschool kinderen voldoende laat bewegen en sporten, is het ook nodig om te signaleren of er kinderen zijn met een motorische achterstand. Als basisschool kun je deze kinderen extra begeleiden of schakel in overleg met de ouders een fysiotherapeut in.

Document

Wat zijn de voordelen van de week van de motoriek?

Enkele voordelen van de week van de motoriek zijn een betere coördinatie, evenwicht en kracht. Bovendien kan de week van de motoriek helpen om je algemene conditie te verbeteren en je risico op blessures te verminderen.

Document Tekengebied 1 kopie 3

Wat zijn enkele activiteiten die gedaan kunnen worden tijdens de week van de motoriek?

Er zijn veel verschillende activiteiten die tijdens de week van de motorische vaardigheden kunnen worden gedaan. Enkele voorbeelden zijn: vangen met een bal, fietsen, springen of zwemmen. Eigenlijk elke activiteit die je in beweging krijgt en je spieren gebruikt, kan helpen je motorische vaardigheden te verbeteren.

In het algemeen is de week van de motorische vaardigheden een uitstekende gelegenheid om de coördinatie, het evenwicht en de kracht te verbeteren. Het is ook een geweldige manier om mensen in beweging te krijgen en hun spieren te gebruiken. Er zijn veel verschillende activiteiten die gedaan kunnen worden tijdens de week van de motoriek, dus er is voor elk wat wils. Iedereen kan baat hebben bij deelname aan de week van de motorische vaardigheden, dus ga zeker kijken!


Probeer nu gratis

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Zijn er nog andere dingen die ik moet weten?

Het is belangrijk dat jij je goed opwarmt voordat je een van de activiteiten uitvoert. Dit verkleint de kans op blessures. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven. Ten slotte, veel plezier en geniet!


Document Tekengebied 1 kopie 4

De week van de motoriek is een goede gelegenheid om te starten met Stimuliz

Zoek je als basisschool nog naar een manier om aandacht te besteden aan de week van de motoriek? Gebruik deze week dan om Stimuliz te introduceren, het leerlingvolgsysteem voor bewegingsonderwijs. Een groot voordeel van Stimuliz, is de gebruiksvriendelijke werking door middel van een app. Je kunt de gegevens van onze testen al invoeren tijdens het uitvoeren, maar ook later. Per kind krijg je een handig dossieropbouw, waarmee je de voortgang kunt meten. De school of scholengemeenschap kan op diverse niveaus de gegevens uitdraaien, zoals per individueel kind, per klas of groep of per school als het een scholengemeenschap betreft. Ben je geïnteresseerd in Stimuliz voor jouw school? Neem dan contact met ons op, we vertellen je graag meer.Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris