Lichamelijke ontwikkeling bij kinderen verbeteren

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

Lichamelijke ontwikkeling op jouw basisschool verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat is lichamelijke ontwikkeling?

Lichamelijke ontwikkeling is het proces waarbij een individu groeit en lichamelijk verandert in de loop van de tijd. Dit omvat veranderingen in lengte, gewicht en lichaamssamenstelling, alsmede fysieke vaardigheden en vaardigheden. Het is een dynamisch proces dat begint in de baarmoeder en doorgaat gedurende het hele leven. Er zijn veel factoren die de lichamelijke ontwikkeling beïnvloeden, waaronder genetica, voeding, ziekte en letsel, en de omgeving. Goede voeding en gezondheidszorg zijn essentieel voor een optimale lichamelijke ontwikkeling.

Motorische vaardigheden ontwikkelen zich in een voorspelbare volgorde, van eenvoudig naar complex. Kruipen is meestal de eerste gerichte beweging, gevolgd door optrekken, staan, lopen en rennen. Het vermogen om de fijne motoriek te beheersen, zoals het vastpakken en manipuleren van voorwerpen, ontwikkelt zich later.


Document Tekengebied 1 kopie 3

Hoe houd je de lichamelijke ontwikkeling van basisschoolkinderen in de gaten?

De lichamelijke ontwikkeling van kinderen ondergaat diverse stadia. Als zuigeling en baby zal vooral de groei centraal staan. Op latere leeftijd ook, maar dan spelen er ook andere factoren mee, die gezamenlijk de lichamelijk ontwikkeling vormen. Naast de groei van het lichaam, zijn ook de ontwikkeling van de hersenen, het centraal zenuwstelsel en het bewegingsapparaat, factoren die een rol spelen bij de lichamelijke ontwikkeling. Als een baby uitgroeit tot peuter, dan wordt het kind steeds fysieker. Het kind beweegt steeds meer en zal al kruipend of misschien zelfs al lopend op ontdekkingstocht gaan.

Document Tekengebied 1 kopie

Hoe werkt de motorische lichamelijke ontwikkeling?

De motorische ontwikkeling is onderdeel van de algehele lichamelijke ontwikkeling en houdt de coördinatie van de bewegingen van het lichaam in. Naarmate het kind ouder wordt, zal ook de coördinatie steeds beter worden en dit wijst op een positieve motorische ontwikkeling. De motorische ontwikkeling wordt onderscheiden in de grove motoriek en de fijne motoriek. Bij de grove motoriek gaat het om de grote bewegingen en de coördinatie van het gehele lichaam. Denk aan lopen, rennen, huppelen, fietsen en zwemmen. De fijne motoriek zijn de verfijnde bewegingen die vooral met de vingers, handen, polsen en eventueel onderarmen uitgevoerd worden. Denk hierbij aan schrijven, knippen of schilderen. Kunnen kinderen voor de grove ontwikkeling vrijwel onbezonnen alle bewegingen maken, bij de fijne motoriek is aandacht en concentratie nodig.

Document

Wat als de lichamelijke ontwikkeling achterloopt?

Op diverse gebieden kan de lichamelijke ontwikkeling van een kind achterlopen. Meestal worden bepaalde lichamelijke ontwikkelingsachterstanden tijdig ontdekt door de ouders of tijdens een medische controle. Voor basisscholen geldt vooral dat er gelet moet worden op de motorische ontwikkeling van het kind. Doordat leerkrachten een goede kijk hebben op de motorische lichamelijk ontwikkeling, zal de school vaak een motorische achterstand signaleren. De beste methode voor een goede motorische en lichamelijke ontwikkeling voor kinderen, is door hen te laten spelen. Buitenspelen en sporten is goed voor de grove ontwikkeling. Schrijven, knutselen en bord- en bouwspelletjes dragen bij aan de fijne motorische ontwikkeling.


Probeer nu gratis

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Gevolgen van een motorische achterstand

Het is voor basisscholen erg belangrijk om een eventuele motorische achterstand tijdig te onderkennen. Een motorische achterstand kan nu al, maar zeker ook op latere leeftijd grote gevolgen hebben. Denk aan het onzeker zijn, een lager zelfbeeld hebben, minder deelnemen aan sociale activiteiten, sporten en bewegen als iets negatiefs ervaren en angststoornissen ontwikkelen. Met Stimuliz kun je motorische en lichamelijke ontwikkelingen van iedere leerling op een moderne snelle wijze volgen.

Het is heel belangrijk om de lichamelijke ontwikkeling van een kind in de gaten te houden, want vertragingen kunnen later in het leven grote gevolgen hebben. De beste manier om te zorgen voor een goede ontwikkeling is kinderen te laten spelen. Met Stimuliz kunnen scholen eenvoudig en snel de fysieke ontwikkeling van elke leerling volgen.

Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

Houd met Stimuliz de lichamelijke ontwikkeling van je leerlingen in de gaten

Met de diverse testen en vragenlijsten van Stimuliz die je eenvoudig en snel in een gebruiksvriendelijke app zet, heb je als basisschool een zeer waardevol leerlingvolgsysteem. Daarnaast zijn onze testen opgesteld volgens de 4S test en in samenwerking Wim van Gelder en Hans Stroes. Wij bieden afhankelijk van de grootte van je school of scholengemeenschap diverse abonnementsvormen aan. Tevens blijven wij ontwikkelen en mag je maandelijks een verbeterde en/of uitgebreidere service verwachten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Stimuliz? Vul het contactformulier in, dan nemen wij snel contact met je op.

Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris