Stimuleer de motoriek van jouw basisschool leerlingen

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

De motoriek van jouw basisschool leerlingen verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat is motoriek?

Als het om de motoriek van mensen gaat, dan betreft dit het geheel van bewegingen die men kan maken. De motoriek betekenis gaat om alle bewegingen die het menselijk lichaam kan maken. Lopen, het maken van arm- en handbewegingen, maar ook de bewegingen met de vingers en de tenen, vallen onder de motorische betekenis. De motoriek wordt al op jonge leeftijd ontwikkeld en duurt tot het 12e tot 13e levensjaar. Hoe eerder een kind motorische vaardigheden leert, des te beter. Het heeft veel voordelen als kinderen snel beschikken over een goede motoriek. Dit gaat niet voor alle kinderen op. Er zijn kinderen met een slechte motoriek, die een handje geholpen moeten worden.


Het verschil tussen grove en fijne motoriek

Betreffende de motoriek betekenis wordt er onderscheid gemaakt tussen grove en fijne motoriek. De motoriek van kinderen ontwikkelt zich in de beginjaren erg snel en dan gaat het vooral om de grove motoriek. Grove motoriek zijn de grotere bewegingen, waarbij meestal het gehele lichaam betrokken is. Denk aan kruipen, lopen, rennen en fietsen. De grove motoriek staat vooral in de eerste vier levensjaren centraal. In de jaren daarop wordt ook de fijne motoriek ontwikkeld. Dit gaat om de fijne bewegingen en waarbij een klein gebied van het bewegingsapparaat wordt gebruikt. Denk aan de hand en de vingers bij het schrijven en waarbij de rest van het lichaam niet wordt gebruikt voor deze beweging.

Wat is motorische ontwikkeling

Wat zijn de basismotorische vaardigheden?

De basismotorische vaardigheden zijn het vermogen om onze spieren te gebruiken om beweging te produceren. Deze vaardigheden omvatten de coördinatie tussen onze hersenen en onze spieren, en oefening is nodig om ze te ontwikkelen. Enkele van de basismotorische vaardigheden zijn lopen, rennen, springen, gooien en vangen. Als we deze vaardigheden beheersen, worden we gecoördineerder en efficiënter in onze bewegingen, en kunnen we complexere taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het doen van balans en coördinatie oefeningen.


Document

Waar zit de motoriek in de hersenen?

Motorische vaardigheden worden gecontroleerd door de motorische cortex, die zich in de hersenen bevindt. Dit gebied van de hersenen is verantwoordelijk voor de controle van onze spieren en bewegingen.


Document Tekengebied 1 kopie 3

Wat zijn de oorzaken van een slechte motoriek?

Niet bij alle kinderen loopt de motorische ontwikkeling even gemakkelijk. Er zijn kinderen die een achterstand in hun motoriek hebben, oftewel een slechte motoriek. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Kinderen kunnen weinig tot geen zelfvertrouwen hebben bij bewegingen, bijvoorbeeld omdat ze wel eens worden uitgelachen. Dit zalde angst groter maken om bepaalde bewegingen te doen en dan spreken we van beweegangsten. Een medische reden kan ook de oorzaak zijn en een tegenwoordig zorgwekkende reden, is gewoonweg te weinig beweging. Kinderen worden niet altijd meer gestimuleerd om buiten te spelen en zitten liever achter hun computer of tablet. De motorische ontwikkeling wordt juist door sport en spel gestimuleerd en verbeterd. In de meeste gevallen wordt een slechte motoriek op school geconstateerd. Om deze reden is er ook de week van de motoriek in het leven geroepen.


Probeer nu gratis

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Maak als basisschool gebruik van het leerlingvolgsysteem van Stimuliz

Stimuliz is een leerlingvolgsysteem, waarbij je als school en/of leerkracht leerlingen op eenvoudige en snelle wijze kunt testen op hun motorische ontwikkeling. De basis van onze methode is een gebruiksvriendelijke app die je gebruikt op je smartphone of tablet. Door ieder kind de door ons verschillende ontwikkelde motorische testen te laten uitvoeren, krijg je middels de app een goed overzicht. Zowel individueel per kind, maar ook draai je gemakkelijk rapportages uit met algemene gegevens voor de school of scholengemeenschap. Wij hebben onze testen ontwikkeld op basis van de gerenommeerde 4S testen en in samenwerking met bekende namen, zoals Wim van Gelder en Hans Stroes. Gebruik je Stimuliz voor één school, dan heb je voldoende aan een Basic abonnement. Ben je een scholengemeenschap en wil je de gegevens van meerdere locaties in één app? Neem dan een Premium abonnement.


Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

Houd met Stimuliz de motoriek van je leerlingen in de gaten

Met de diverse testen en vragenlijsten van Stimuliz die je eenvoudig en snel in een gebruiksvriendelijke app zet, heb je als basisschool een zeer waardevol leerlingvolgsysteem. Daarnaast zijn onze testen opgesteld volgens de 4S test en in samenwerking Wim van Gelder en Hans Stroes. Wij bieden afhankelijk van de grootte van je school of scholengemeenschap diverse abonnementsvormen aan. Tevens blijven wij ontwikkelen en mag je maandelijks een verbeterde en/of uitgebreidere service verwachten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Stimuliz? Vul het contactformulier in, dan nemen wij snel contact met je op.


Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Wat is een leerlingvolgsysteem?

Een leerlingvolgsysteem is een reeks instrumenten en processen waarmee leerkrachten de vorderingen en prestaties van leerlingen kunnen volgen.

Er zijn veel verschillende soorten leerlingvolgsystemen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: leerkrachten helpen de vorderingen en prestaties van leerlingen in de gaten te houden. Deze informatie kan worden gebruikt om gebieden te identificeren waar leerlingen extra hulp nodig hebben, of om te beoordelen welke onderwijsmethoden het meest effectief zijn.

Leerlingvolgsystemen kunnen veel verschillende vormen aannemen, maar enkele gemeenschappelijke kenmerken zijn online portalen, apps en software programma's. Met deze systemen kunnen docenten vaak gegevens invoeren over de voortgang en prestaties van leerlingen, en vervolgens rapporten genereren op basis van deze informatie.

Document Tekengebied 1 kopie

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris