Basisschool leerlingen leren schrijven en hun motoriek verbeteren

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een (fijne) motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

Het handschrift en motoriek van jouw basisschool leerlingen verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Leren schrijven voor kinderen op de basisschool

De kleuterschool is de tijd dat kinderen op spelenderwijs leren te socialiseren. Ze komen met andere kinderen in contact en krijgen voor het eerst met omgangsvormen en verantwoording te maken. Ook is het tijdens deze periode dat ze enorme vooruitgang maken met hun grove motoriek. De grove motoriek wordt vooral ontwikkeld door veel buiten spelen. Wanneer ze de kleuterklas verlaten, breekt de tijd aan dat het kind leert schrijven. Leren schrijven vereist andere capaciteiten en vereist een fijn motorische niveau.

Document Tekengebied 1 kopie 6

Vanaf welke leeftijd kan een kind schrijven?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het ontwikkelingsniveau van het kind. Sommige kinderen kunnen op 4 of 5-jarige leeftijd eenvoudige zinnen schrijven, terwijl andere dat pas op 7- of 8-jarige leeftijd kunnen. Er is niet één goed antwoord op deze vraag. Ouders zouden hun kinderen moeten aanmoedigen om zoveel mogelijk te schrijven en hen helpen in hun eigen tempo vooruitgang te boeken.

Document Tekengebied 1 kopie 5

Leren schrijven en de fijne motorische ontwikkeling

Leren schrijven vergt als fijne motoriek hele andere capaciteiten van een kind dan de grove motoriek. Schrijven behoort zeker voor jonge kinderen, tot één van de meest moeilijke motorische activiteiten. Hierbij moeten de handen en vingers gebruikt worden én het kind moet de aandacht erbij houden. Dit is voor jonge kinderen in groep 3 nog erg lastig. Vooral omdat zij nog in een speelse periode zitten en er motorisch nog niet helemaal aan toe zijn. Ook al heeft een kind een fijne motorische achterstand, het is toch belangrijk om hem/haar volop mee te laten doen aan letters te leren schrijven. Een achterstand wordt namelijk niet zomaar ingehaald en goed leren schrijven en lezen is de basis voor goed onderwijs in de toekomst.

Document Tekengebied 1 kopie 9

Hoe help je kinderen letters leren schrijven?

Natuurlijk moeten kinderen veel schrijfopdrachten doen om te leren schrijven. Maar omdat handschrift verbeteren zo nauw samenhangt met de fijne motoriek, zijn er ook andere activiteiten die je kinderen kunt laten doen om de fijne motorische ontwikkeling te stimuleren. Het gaat dan vooral om activiteiten waarbij de armen, polsen, handen en vingers veel gebruikt worden. Dit kan gewoon tijdens het buitenspelen of de gymlessen. Laat kinderen bijvoorbeeld tennissen, badminton spelen, frisbeeën of de bal overgooien en vangen. Andere activiteiten om de fijne motoriek te stimuleren, zijn met Legoblokjes spelen, knutselen of kleien. Het helpt ook om niet direct te leren schrijven in een klein schrift, maar letters leren schrijven op een groot bord, op de stoep met stoepkrijt of in scheerschuim op een tafelblad.


Probeer nu gratis

Invoer handschrift

Tips om kinderen te helpen met schrijven

Er zijn veel dingen die ouders kunnen doen om hun kinderen te helpen leren schrijven. Hier zijn een paar tips:

  • Moedig een kind aan om elke dag te oefenen met schrijven. Dat kan in een dagboek, op stukjes papier of zelfs in het zand.

  • Help een kind bij het uitspreken van woorden als het ze probeert te schrijven.

  • Geef een kind de kans om te schrijven over dingen die hem/haar interesseren. Dit zal het schrijven leuker maken.

  • Prijs de inspanningen en vorderingen van een kind. Dit zal hen helpen zich goed te voelen over het schrijven en hen motiveren om te blijven oefenen.

Er is niet één antwoord op de vraag wanneer kinderen moeten beginnen met leren schrijven. Het is belangrijk kinderen zoveel mogelijk aan te moedigen om te schrijven en hen te helpen in hun eigen tempo vooruitgang te boeken. Leren schrijven hangt nauw samen met de fijne motoriek, dus is het belangrijk om kinderen veel activiteiten te laten doen waarbij de armen, polsen, handen en vingers worden gebruikt. Ouders kunnen hun kinderen ook helpen bij het leren schrijven door hen aan te moedigen elke dag te oefenen, hen te helpen woorden correct uit te spreken en hen te laten schrijven over dingen die hen interesseren. Stimuliz biedt hulpmiddelen voor leerkrachten om de fijne motoriek en het leren schrijven van leerlingen in de gaten te houden middels haar leerlingvolgsysteem bewegingsonderwijs.


Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

Houd de voortgang van leren schrijven in de gaten met Stimuliz

Stimuliz biedt met handige testen en vragenlijsten, handvatten voor leerkrachten om de fijne motoriek van leerlingen te monitoren en hiermee ook het leren schrijven te stimuleren en in de gaten te houden. Met onze app houdt je per leerling een digitaal dossier bij en de school kan overzichten uitdraaien met resultaten per groep of klas. Wil jij ook Stimuliz gebruiken? Sluit één van onze abonnementen af. Het Basic abonnement is voor één enkele school, terwijl je als scholengemeenschap het Premium abonnement kiest. Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op.


Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris