Grove motoriek - 4ST

Als docent wil je inzicht hebben in de wensen en behoeftes van de kinderen in je groep. Op basis van deze kennis ontwerp je de omgeving waarin kinderen (beter leren) bewegen en spelen.

De 4 S-en Test (4ST) is ontwikkeld om systematisch de bewegings- en spelontwikkeling van kinderen van 2 t/m 16 jaar te kunnen observeren en registreren. In ± 5 minuten per kind (per jaar) breng je het vaardigheidsniveau in kaart. Hiermee kun je jouw lesaanbod verbeteren voor zowel de kwetsbare als de getalenteerde kinderen. Van het grootste belang hierbij is dat het kind plezier in bewegen behoudt of zelfs vergroot en om binnen die context het bewegingsrepertoire van het kind te vergroten. Met name repertoire dat het kind in de lessen bewegingsonderwijs, op het schoolplein, in de buurt en op sportverenigingen zal tegenkomen.

De 4ST bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Stilstaan: statische balans
 • Springen – Kracht: (zeer) dynamische balans
 • Springen – Coördinatie: coördinatie (links/rechts en onder-/bovenlichaam)
 • Stuiten: oog-lichaam coördinatie

Deze onderdelen voer je eenvoudig digitaal in via je smartphone of tablet terwijl het kind de oefeningen uitvoert.

Wil je meer weten over de 4ST? Bekijk dan de handleiding.

Deze test is wetenschappelijk gevalideerd. Leer hier meer over de validatie.

Wat zijn de 4ST?

De 4 S-en testen zijn een betrouwbaar en valide instrument om de grove motorische ontwikkeling van kinderen inzichtelijk te maken. De wetenschap heeft het bewezen. Dat is uniek!

Een groep docenten Lichamelijke Opvoeding onder leiding van Wim van Gelder en Hans Stroes heeft deze testen de afgelopen 30 jaar ontwikkeld met als doel:

 • de bewegingsontwikkeling van het kind te monitoren en sturen;
 • het deelname niveau van kinderen in lessen bewegingsonderwijs te voorspellen;
 • kwetsbare kinderen vroegtijdig te signaleren;
 • talentvolle kinderen vroegtijdig te signaleren;
 • onderbouwing te bieden voor een effectieve interventie of aanpak.


De 4 grove motorische vaardigheden

De volgende vaardigheden vormen gezamenlijk het uitgangspunt voor de 4 S-en testen:

 • Stilstaan (statisch evenwicht)
 • Springen-kracht (dynamisch evenwicht)
 • Springen-coördinatie (coördinatie)
 • Stuiten (oog-lichaam coördinatie)


Test met de Stimuliz motoriek test de grove motoriek

Spelen en sporten zijn voor kinderen erg belangrijke activiteiten. Beweging is gezond en kinderen blijven hierdoor fit. Daarnaast zijn kinderen nog volop in hun motorische ontwikkeling en sport en spel stimuleert dit. Als de motorische ontwikkeling achter blijft, dan kan dit grote gevolgen voor het kind hebben. Ze zullen bewegen en sporten als minder prettig ervaren en ze komen in groepsverband minder snel mee. Als leerkracht krijg je door middel van de motorische test van Stimuliz, per leerling snel en goed inzicht in de motoriek en kun je bijsturen waar nodig.


Hoe werkt de motorische test van Stimuliz?

Stimuliz heeft voor basisscholen een motoriek test ontwikkeld, om zo per kind gemakkelijk inzicht te krijgen in de motoriek. Wij hebben de motorische test ontwikkeld op basis van de welbekende 4S Test (Stilstaan, Springen kracht, Springen coördinatie en Stuiten) en in samenwerking met gerenommeerde namen in deze wereld, namelijk Hans Stroes en Wim van Gelder. Alle onderdelen van de test kun je als (sport)leerkracht per leerling snel en efficiënt uitvoeren. De gegevens voer je tijdens het uitvoeren van de test direct in op een smartphone of tablet. Je hebt direct de gegevens per kind bij de hand en Stimuliz genereert mooie totaaloverzichten met resultaten voor bepaalde groepen, scholen en gemeenten.


Kies als school voor een motorische test van Stimuliz

Met een Stimuliz motoriek test is het mogelijk om voor iedere leerling snel en efficiënt de motorische ontwikkeling te meten. Hiervoor hebben wij een tweetal abonnementen. Gebruik je het pakket voor één school, dan heb je voldoende aan het Basic pakket. Een scholengemeenschap kiest het beste voor het Premium pakket. Je krijgt dan meer mogelijkheden voor het creëren van rapportages en dossiers. Wil je weten wat de Stimuliz voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op, dan leggen wij je graag alles uit.


Houd met Stimuliz de grove motoriek testen in de gaten

Basisscholen hebben veel baat bij de testen en vragenlijsten van Stimuliz. De motorische ontwikkeling per kind leg je snel en gemakkelijk vast. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor één van onze pakketten. (Basic voor één school, Premium voor een scholengemeenschap). Omdat wij voortdurend blijven ontwikkelen, mag je ook in de toekomst nog betere test- en registratiemogelijkheden verwachten. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze methodes.

De motorische test van Stimuliz is een snelle en efficiënte manier om de motorische ontwikkeling van elke leerling te meten. Het Basis pakket is voldoende voor één school, maar het Premium pakket wordt aanbevolen voor een scholengemeenschap. Stimuliz kan uw school helpen door een eenvoudige manier te bieden om een overzicht te krijgen van de motorische vaardigheden van elk kind. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over wat Stimuliz voor uw school kan betekenen.