Stimuleer de grove motoriek van jouw basisschool leerlingen

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

De Grove Motoriek van jouw basisschool leerlingen verbeteren?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat houdt grove motoriek in?

Bij de motorische ontwikkeling van kinderen wordt er een onderscheid gemaakt tussen grove en fijne motoriek. Grove motoriek voorbeelden zijn kruipen, lopen, springen, fietsen, zwemmen enz. Bij de grove motoriek voorbeelden gaat het vooral om bewegingen waarbij je het gehele lichaam nodig hebt. Dit in tegenstelling tot de fijne motoriek, waarbij je meestal alleen je handen en vingers gebruikt. De grove motoriek is de basis van de motorische ontwikkeling en begint al op zeer jonge leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een kindje dat nog niet kan lopen, maar wel kruipt. De ontwikkeling wordt pas echt goed in gang gezet als de eerste stapjes gezet worden. Jonge kinderen maken met betrekking tot de grove motoriek dan al snel grote en snelle ontwikkeling door.


Welke activiteiten vallen onder de grove motoriek?

Er zijn verschillende activiteiten die onder grove motorische vaardigheden vallen, zoals lopen, rennen, klimmen, kruipen en tillen. Dit soort activiteiten helpt kracht, coördinatie en evenwicht te ontwikkelen.

Document Tekengebied 1 kopie

Hoe kun je de ontwikkeling van de grove motoriek stimuleren?

Ouders, maar zeker ook leerkrachten, hebben een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de grove motoriek. Juist in deze tijd, waarin het voor kinderen wel erg aantrekkelijk wordt gemaakt om niet in beweging te komen, maar te blijven gamen achter de pc of tablet. Een van de belangrijkste redenen dat kinderen een motorische achterstand oplopen, is doordat zij te weinig beweging krijgen. Als leerkracht hoef je niet eens veel te doen om de grove motoriek te stimuleren bij de kinderen uit jouw klas. Beweging en sport zijn de beste methodes om de motoriek te stimuleren. Laat kinderen lekker buiten spelen, welk seizoen het ook is en zorg tijdens de lichamelijke opvoeding, dat je de kinderen voldoende beweegoefeningen laat doen.

Document

Hoe kunnen kinderen de grove motoriek ontwikkelen?

Kinderen kunnen grove motorische vaardigheden ontwikkelen door verschillende activiteiten, zoals buiten spelen, sporten of naar de speeltuin gaan. Bovendien kunnen ouders en verzorgers kinderen helpen grove motorische vaardigheden te ontwikkelen door hen de gelegenheid te bieden deze vaardigheden thuis te oefenen.

Document Tekengebied 1 kopie 3

Waarom zijn grove motorische vaardigheden belangrijk?

Grove motorische vaardigheden zijn belangrijk voor de algemene ontwikkeling. Ze helpen kinderen met coördinatie, evenwicht en kracht. Bovendien legt de grove motoriek de basis voor de fijne motoriek. Daarom is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om zowel de grove als de fijne motoriek te ontwikkelen.


Probeer nu gratis

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Kinderen met een grove motoriek achterstand signaleren

Omdat je als leerkracht de kinderen dagelijks ziet en ze ook in beweging ziet, zal het je al snel opvallen als bepaalde kinderen een achterstand hebben met de grove motoriek. Niet zelden zijn het ook deze kinderen die sporten en buiten spelen minder leuk vinden of die altijd als laatste gekozen worden tijdens het sporten. Om daadwerkelijk een motorische achterstand te signaleren, kun je gebruikmaken van Stimuliz. Door de kinderen bepaalde oefeningen te laten doen en de resultaten in te voeren in een app, krijg je per kind een goede dossieropbouw. Je kunt direct zien of een kind een achterstand heeft en dat geholpen moet worden met grove motoriek voorbeelden.


Snel en gemakkelijk inzicht in de motorische ontwikkeling

De grove motoriek testen met behulp van Stimuliz

Stimuliz is ontwikkeld op basis van de 4S Test en in samenwerking met Wim van Gelder en Hans Stroes. De 4S Test bestaat uit de onderdelen stilstaan, springen kracht, springen coördinatie en stuiten, oftewel de oog/lichaam coördinatie. De aanvulling met Stimuliz is zeer waardevol, want je voert de gegevens digitaal in, in een app op je smartphone of tablet. Je hebt direct een overzicht en een goede dossiervorming om de voortgang te blijven volgen. Bovendien zijn er allerlei mooie rapportages uit te draaien die in het belang zijn voor de klas of de school. Wil jij als school ook gebruik maken van Stimuliz? Wij hebben hiervoor een passend abonnement, zoals Basic voor als je een zelfstandige basisschool bent of Premium voor een scholengemeenschap. Omdat wij blijven doorontwikkelen, mag je bijna maandelijks een verbetering van onze service verwachten. Neem gerust contact met ons op als jouw school geïnteresseerd is in het gebruik van Stimuliz.

Er zijn verschillende activiteiten die onder grove motoriek vallen, zoals lopen, rennen, klimmen, kruipen en tillen. Dit soort activiteiten helpt kracht, coördinatie en evenwicht te ontwikkelen. Ouders en verzorgers kunnen kinderen helpen grove motorische vaardigheden te ontwikkelen door hen de gelegenheid te geven deze vaardigheden thuis te oefenen. Grove motorische vaardigheden zijn belangrijk voor de algemene ontwikkeling. Ze helpen kinderen met coördinatie, evenwicht en kracht. Bovendien legt de grove motoriek de basis voor de fijne motoriek. Daarom is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om zowel de grove als de fijne motoriek te ontwikkelen. Als leerkracht kun je Stimuliz gebruiken om de grove motoriek van jouw leerlingen te testen en degenen te identificeren die extra hulp nodig hebben om deze vaardigheden te ontwikkelen. Door de kinderen bepaalde oefeningen te laten doen en de resultaten in een app, krijg je een goede dossierstructuur voor elk kind. Je ziet direct of een kind een achterstand heeft en hulp nodig heeft bij de grove motoriek. Stimuliz is ontwikkeld op basis van de 4S Test en in samenwerking met Wim van Gelder en Hans Stroes. De 4S Test bestaat uit de onderdelen stilstaan, sprongkracht, springcoördinatie en stoten, of oog/lichaamscoördinatie. De aanvulling met Stimuliz is zeer waardevol omdat je de gegevens digitaal invoert, in een app op je smartphone of tablet. Je hebt direct overzicht en een goede registratie om de vorderingen bij te houden.

Wim Van Gelder Stimuliz Homepage

Houd met Stimuliz de grove motoriek van je leerlingen in de gaten

Houd met Stimuliz de grove motoriek van je leerlingen in de gatenMet de diverse testen en vragenlijsten van Stimuliz die je eenvoudig en snel in een gebruiksvriendelijke app zet, heb je als basisschool een zeer waardevol leerlingvolgsysteem. Daarnaast zijn onze testen opgesteld volgens de 4S test en in samenwerking Wim van Gelder en Hans Stroes. Wij bieden afhankelijk van de grootte van je school of scholengemeenschap diverse abonnementsvormen aan. Tevens blijven wij ontwikkelen en mag je maandelijks een verbeterde en/of uitgebreidere service verwachten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Stimuliz? Vul het contactformulier in, dan nemen wij snel contact met je op.
Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris