Motorische oefeningen ter verbetering motoriek bij kinderen

Wist je dit over de kids in Nederland?

23% Heeft een motorische achterstand

50% Beweegt onvoldoende

16% Heeft overgewicht

Wees onderdeel van de oplossing
Logo Gemeente Amsterdam transparant
Logo Sportbedrijf Almelo transparant
Logo sport fryslan transparant
Logo gbt transparant
Logo-Gemeente-Brunssum
Logo Alles in beweging
Hellosunshine logo 2x
Vie logo multi

Ga gratis van start!

Effectieve motorische oefeningen inzetten op jouw basisschool?

Stimuliz is ontwikkeld voor en door professionals. Samen met gedreven onderwijsontwikkelaars en wetenschappers staan zij aan de basis van onze methodes. Hun kennis, ervaring en behoeften zijn onze input. Hun motivatie is onze drive.

Maak een gratis proefaccount aan

Wat zijn motorische oefeningen?

Motorische oefeningen zijn oefeningen die de functie en coördinatie van spieren en gewrichten helpen verbeteren. Er bestaan veel verschillende soorten motorische oefeningen, maar ze hebben allemaal als gemeenschappelijk doel de spiercontrole en -coördinatie te verbeteren.


Wat houdt motoriek in?

Als het om de motoriek van mensen gaat, dan betreft dit het geheel van bewegingen die men kan maken. De motoriek betekenis gaat om alle bewegingen die het menselijk lichaam kan maken. Lopen, het maken van arm- en handbewegingen, maar ook de bewegingen met de vingers en de tenen, vallen onder de motorische betekenis. De motoriek wordt al op jonge leeftijd ontwikkeld en duurt tot het 12e tot 13e levensjaar. Hoe eerder een kind motorische vaardigheden leert, des te beter. Het heeft veel voordelen als kinderen snel beschikken over een goede motoriek. Dit gaat niet voor alle kinderen op. Er zijn kinderen met een slechte motoriek, die een handje geholpen moeten worden.

Wat is motorische ontwikkeling

Met motoriek oefeningen kunnen kinderen hun motoriek verbeteren

De motorische ontwikkeling van een kind begint al op zeer jonge leeftijd. Voor kruipen is bijvoorbeeld al een bepaalde motoriek nodig. Later komt hier lopen, rennen en fietsen bij. Dit is nog maar de grove motoriek. De fijne motoriek komt later aan bod, als het kind leert schrijven en aan handvaardigheid doet, zoals knutselen of spelen met bijvoorbeeld Lego. Het is belangrijk om als ouders, maar ook als basisschool, kinderen de ruimte te geven om hun motoriek te ontwikkelen. De beste manier om dit te doen, is door kinderen te stimuleren om te bewegen. Buiten spelen is niet alleen leuk voor kinderen, het bevordert hun motoriek. Daarnaast kan er behoefte zijn om de motoriek te oefenen met kinderen met een motorische achterstand.

Document

Waarom de motoriek oefenen?

De motorische ontwikkeling gaat lang niet altijd bij alle kinderen even vlot. Er zijn kinderen die motorisch achterlopen en als leerkracht ben jij vaak de eerste die een motorische achterstand constateert. Als je als school gebruikmaakt van Stimuliz, dan wordt ieder kind getest op de motoriek en heb je door middel van de app een goed overzicht welke kinderen een motorische achterstand hebben of wat extra motoriek oefeningen nodig hebben. Het blijft belangrijk voor ieder kind om te blijven bewegen en te sporten. Stimuleer als leerkracht sporten en maak het leuk, vooral voor kinderen met een motorische achterstand. Het zijn vaak deze kinderen die sporten en bewegen minder leuk vinden.


Oorzaken van een motorische achterstand

Gebruik de Stimuliz testen om de motoriek te oefenen

Om de testen en vragenlijsten van Stimuliz uit te voeren, moeten kinderen bepaalde oefeningen doen. Dit zijn vaak makkelijke oefeningen, zoals traplopen, op één been staan en een bal gooien en vangen. De resultaten hiervan leg je vast in de Stimuliz app, zodat je op individueel niveau, groepsniveau of per school een uitgebreid overzicht hebt. Deze motoriek oefeningen zijn ook uitstekend te gebruiken als extra oefeningen voor kinderen met een motorische achterstand. De kinderen oefenen hun motoriek en als leerkracht kun je met stimuliz gemakkelijk de voortgang meten.

Motorische oefeningen zijn een geweldige manier om spiercontrole en coördinatie te verbeteren. Ze kunnen worden gebruikt als extra oefeningen voor kinderen met motorische tekortkomingen, en de Stimuliz app maakt het gemakkelijk om de vooruitgang te meten. Alle kinderen kunnen baat hebben bij het oefenen van hun motorische vaardigheden, dus moedig hen aan om in beweging te komen!


Probeer nu gratis

Test de motorische ontwikkeling van je leerlingen

Houd met Stimuliz de motoriek oefeningen van je leerlingen in de gaten

Met de diverse testen en vragenlijsten van Stimuliz die je eenvoudig en snel in een gebruiksvriendelijke app zet, heb je als basisschool een zeer waardevol leerlingvolgsysteem. Daarnaast zijn onze testen opgesteld volgens de 4S test en in samenwerking Wim van Gelder en Hans Stroes. Wij bieden afhankelijk van de grootte van je school of scholengemeenschap diverse abonnementsvormen aan. Tevens blijven wij ontwikkelen en mag je maandelijks een verbeterde en/of uitgebreidere service verwachten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Stimuliz? Vul het contactformulier in, dan nemen wij snel contact met je op.Probeer Stimuliz vandaag nog

Ipad

Inzicht in mijn klas waar ik iets mee kan

Bij de start van het jaar heb ik direct overzichtelijk welke leerlingen extra aandacht verdienen.

Docent

Rick

Basisschool leerkracht

Minder achterstanden dankzij Stimuliz

Daadwerkelijk acties kunnen uitzetten voor de kids op basis van data is gewoon top.

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 14 53

Peter

Vakleerkracht Bewegingsonderwijs

Onze gemeente gaat vooruit

We zetten Stimuliz nu een aantal jaar in, met positieve resultaten voor onze gemeente!

Schermafbeelding 2023 03 06 om 15 18 26

Lisa Nelissen

Combinatiefunctionaris